8 Mayıs 2012 Salı

Sırrı Süreyya Önder: Tiyatroya değil, savaşa giden vergiye baksınlar!



Kürt sorununda gelinen süreci değerlendiren Sırrı Süreyya Önder, hükümetin "Kürtlere diz çöktürmek" ekseninde bir çözüm dayattığını vurguladıktan sonra bunun kabül edilemeyeceğini söyledi ve "hükümetin özgüven sorunu var" dedi.
"Kibirden ve bu dilden vazgeçmek gerek. Kürt diz çökmüyor işte kardeşim niye diz çöktürmek için uğraşıyorsun. Bu ülkenin en değiştirici ve dönüştücü gücü bugün Kürtler. Gel kardeşim ortaklaşa neler yapabiliriz denmesi gerek. Ama o özgüven yok, yüzde 50 oy almış bir iktidarsın ama özgüven yok. Bakıyorsun HES için yürüyen köylüye de eylem yapan öğrenciye de aynı panzeri gönderiyor, gaz sıkıyor özgüveni olsa bunu yapmaz bu tedirginlikten dolayı yapılıyor. Ateş üstünde duruyor sanki, bu grup konuşmalarında görüyoruz, başkasına dinletsen bu ülkede savaş var herhalde der."
BDP'Yİ BİR NEFRET OBJESİNE ÇEVİRMEK KİMSENİN HADDİNE DEĞİLDİR
Balçiçek İlter, Sırrı Süreyya'ya BDP'li olmanın bu ülkede çok zor bir şey olduğunu hatırlattıktan sonra partiye dönük tepkilere değindi ve "BDP'li olmak bir hakaret cümlesi gibi kullanılıyor rahatsız oluyor musunuz?" diye sordu.
"BDP bir halkın özgürleşme ve demokratikleşme iradesinin vücut bulmuş halidir. Bu milletvekilleri çok değerli bir emeğin sonucu meclise geldiler. Bin bir zahmetle halk onları gönderdi. Ben kendi bölgemde 120 bin oy aldım, 3. bölgedeki arkadaşımız 140 bin oyla seçildi. Bir vekil 70 bin oyla seçilirken kimse BDP'yi bir nefret objesi olarak bir hakaret olarak kullanamaz. Kimsenin haddine de değildir hakkı da değildir."
HÜKÜMETE VE BAŞBAKAN'A KEMALİZM ELEŞTİRİSİ
"Şu anda Kemalizmin en başta gelen temsilcisi Sayın Başbakan'dır. Her işi en iyi biz biliriz diye bakıyorlar." diyen Sırrı Süreyya, hükümetin tiyatrocular ile girdiği kavga için "Elinizde bir dehra bağa girmişsiniz önünüze geleni buduyorsunuz" dedi.
Balçiçek İlter, tiyatro tartışmasında muhafazakarların "bizim vergilerimizle toplum değerlerine aykırı oyunlar sahneleniyor" dediklerini belirtirken BDP'li vekilin ne düşündüğünü sordu. Önder, tiyatro tartışmasının fitilini yakan Zaman yazarı İskender Pala'yı eleştirirken "sanatçı her şeyden önce savaş karşısında bir duyarlılık gösterir" dedi.
İSKENDER PALA ÖNCE SAVAŞ UÇAKLARINA GİDEN PARANIN HESABINI SORSUN
"İskender Pala vergisini o kadar düşünüyorsa, "sen benim vergimle o savaş uçaklarıyla insanları öldüremezsin" demesi gerekir. Benim vergimle boyle tiyatro yapılmasın diyenler, önce bu vergiyle savaş uçaklarının sivil halkın üzerine sürülmesine karşı çıksın. Sanatçı duyarlılığı her şeyden önce savaşın karşısında olmaktır. Bu benim tasarrufum değil dünyanın her yerinde evrensel değerler açısından böyledir. Sanatçıysan bu savaşa karşı da bir sözün olsun. O uçakların bir kez havalanması tiyatroların bütçesinin defalarca üzerindedir. Bu mudur yani, gözünü ona mi diktin? İşte Kemalizm denen böyle bir şeydir, vesayetçi bir toplum mühendisliğini dayatır..."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder